Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaPortalAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 17Yılın Avrupalı Mucitleri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
VurGUn
Admin
VurGUn


Mesaj Sayısı : 315
Kayıt tarihi : 21/01/08

17Yılın Avrupalı Mucitleri Empty
MesajKonu: 17Yılın Avrupalı Mucitleri   17Yılın Avrupalı Mucitleri Icon_minitimeÇarş. Şub. 20, 2008 12:47 am

Apr

17Yılın Avrupalı Mucitleri
Haber, Mucitler Add comments 18-19 Nisan tarihlerinde, Münih uluslararası kongre merkezinde, Avrupa Patent Ofisinin (EPO) düzenleyeceği ve AB dönem başkanı sıfatıyla Angelina Merkel’in de bir konuşma yapacağı kapsamlı bir Avrupa patent forumu ile EPO başkanı Alain Pompidou ve Avrupa komisyonu başkan yardımcısı Günter Verheugen’in katılacakları ile yılın avrupalı mucitleri ödül töreni gerçekleştirilecek. Forum’da fikri mülkiyet hakları tüm yönleri ve gelecek perspektifi ile ele alınacak. Programı şu linkte bulabilirsiniz.

Avrupa patent ofisi, bünyesinde çalışan 3500 mühendis ve bilimadamından her yıl, yılın mucitleri adaylarını belirlemelerini istiyor. Bu ön eleme ile belirlenen isimler uluslararası bir jüriye bildirilip, jürinin seçimiyle her kategoride 3 finaliste indirgeniyor. Ödül kategorileri; sanayi, KOBİ/araştırma, avrupa dışı ülkeler ve yaşam boyu başarı şeklinde sıralanıyor.



Bu yazıda uzun bir şekilde, yılın sanayi alanındaki avrupalı mucidi adaylarını ve icatlarını anlatmak istiyorum. (Diğerler kategorilerdekileri de bir başka yazıda tanıtmaya çalışacağım) Zira buluşlarını inovasyona dönüştürmek isteyen firmalar ve patent değeri yüksek icatlar gerçekleştirmek isteyen mucit adayları için örnek alınabilecek güzel birer başarı öyküsü oluşturuyorlar.


Sanayi’de yılın Avrupalı mucitleri

Hayatın Ritmi
Hollandalı inovatörler yeni bir kalp pili ile aday gösterildi.
Bu yıl sanayi bölümünün ilk finalisti, 1995′te geliştirip patentledikleri yeni bir kalp pili ile kalp pili kullananların hayatında büyük değişikliklere neden olan Hollandalı mucitler Malcolm Begemann, Willem Boute ve Marijn Van Gemert. Hollanda firması Vitatron’daki çalışmaları esnasında, dinamik, non-lineer yanıt verme oranına sahip, hastadan hastaya adapte edilebilen ve hasta geçmişine göre ayarlanabilen bir kalp pili icad ettiler. Bu buluşları ile 2007 yılın avrupalı mucidi ödülüne sanayi dalında aday oldular. (Patent metni için tıklayın. EP0361517)


Hayati ritmik sinyaller üreterek, kalp atışlarını düzenleyen hücreler, yani doğal kalp pilimiz zarar gördüğünde aynı elektrik sinyallerini sağlamak için farklı bir metot kullanmak gerekir. Yıllardır yapay kalp pili biliniyor olmasına karşın, Malcolm Begemann, Willem Boute ve Marijn Van Gemert; hastadan hastaya adapte edilebilen ve hasta geçmişine göre ayarlanabilen bir kalp pili geliştirilebileceğini düşündüler. İnovasyon, efor miktarı ve optimum kalp atışı oranı gösteren parametreler arasındaki karmaşık ilişki ile ilgili. Ürün aynı zamanda günlük aktiviteler esnasında hastanın psikolojik parametrelerini algılayarak kendini buna uygun şekilde ayarlayabiliyor.

Begemann ve meslektaşları QT aralığındaki (Kalbin elektrik döngüsünde, Q dalgasının başlangıcı ve T dalgasının bitişi arasındaki süre) ilişki yada “eğimi” farkederek, istenen kalp atışı sinyalinin eski modellerde olduğu gibi sabit olması yerine değişken gerçekleştirilmesi gerektiğini düşündüler. Bunun ötesinde, uzun dönemli oran yanıtını sürdürmek için eğrinin, hastanın geçmişine göre bir fonksiyon olarak otomatik adaptasyonu için vasıtalar gerektiğine inanıyorlardı.

Çığır açan bir anda, bu non-lineer ilişkiyi buldular. Patenti yazanlardan Willem Boute’in tanımladığı gibi, “çizim tahtasında hastaların hayatını değiştirebilecek birşey” vardı. Geliştirme sürecinde, bilimadamları, patenti geliştirmek ve son ürünün doktorlar için öncekilere göre karmaşık olmamasını sağlamak için fizikçilerle yakınen çalıştılar.

Ürünün başarıyla ticarileştirildiği ifadesi yapılanlar için hafif kalacaktır. Vitatron ve Medtronic kalp pilleri arasında yerini bulmasının yanı sıra Topaz kalp pilleri (Koleksion I, II ve III) ve en önemlisi firmanın hala kullanılan son teknoloji ürünü dijital kalp pilleri C ve T-serilerinde de kullanılmaktadır.

Vitatron, bu yeni teknolojiyi 1998′de pazara sunmalarından sonra satışlarının iki kat arttığını bildirmektedir. Bu ürün üzerindeki kompleks teknoloji ve son noktadaki araştırmalara rağmen efsanevi başarısı doğal olan, yani en başarılı kalp piline en yakın ortamı oluşturmasında yatıyor.

En iyi süreç
Alman Mucitler Hava Yastıklarının yaygınlaştırılabilmesini sağladı.
1994′te Dr Franz Lärmer ve Andrea Urban mikroelektromekanik sistemleri (MEMS) dünyasında bir devrim olan buluşu, Bosch sürecini geliştirdi. Sanayi kategorisinde Yılın Avrupalı Mucidine aday gösterilmelerini sağlayan inovasyon, bütün MEMS alanlarını etkileyerek araç güvenliği alanında, uygun maliyetli araç güvenlik sistemleri ile yeni bir dünyanın kapılarını açtı.

Bosch Prosesinden önce, araç hava yastığı harika bir fikir olmasına karşın sadece üst sınıflarda kullanılabilecek kadar pahalıydı. Bugün uygun fiyatlı ve hayati bir güvenlik cihazı olması Dr Franz Lärmer ve Andrea Urban’ın (née Schilp) Alman Bosch firmasında çalışırken yaptıkları çığır açan buluşun bir parçası.

Aşındırma prosesi, MEMS dünyasında 30 yılı aşan bir geçmişe sahip, ancak silikonun derin aşındırılmasında problem, sürecin, yanal kısımlarında aşınması ile yapının çarpık duvarlar oluşturması. Lärmer’ın 1994′te yaptığı buluş, silikonun anizotropik aşındırılması, sonraki aşındırma adımından önce florokarbon esaslı bir plazma kullanararak aşınmaya dayanıklı bir katmada tortu oluşturulmasıyla ilgiliydi. İyi ayarlanmış şekilde derin aşındırmaya izin veren bu teknik, artık Bosch prosesi olarak anılıyor. Buluş ile elde edilen teknoloji, pazara havayastığı olarak 1997 yılında sunuldu.



Surface Technology Systems, İngiltereli aşındırma araçları üreticisi, Bosch ile sürecin ticarileştirilmesi ardından ilk lisans alan firma oldu. 1998 ve akabinde 2000 yıllarında, Bosch bu prosesi araçlarda patinaj önleyici sistemler için yeni nesil jiroskoplar üretiminde kullandı.

NEXUS pazar araştırmalarına göre, şu an 33 milyar dolar olan MEMS pazarı %11 büyüme ile 2009′da 57 milyar dolarlık bir seviyeye ulaşacak. Bosch, Lärmer ve Urban’ın icat ettiği süreç ile hızlanma ve jiroskop gibi otomotiv MEMS sensörleri üretiminde liderliğini sürdürerek yılda 50 milyon sensör üretiyor. Tırnak büyüklüğüne varmayan bu çipler, araçların patinaj yapmasını engelliyor. Sensörler aynı zamanda cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar ile DNA çip ve tek kullanımlık kan basıncı sensörlerinde kullanılıyor. Her ürün Bosch prosesini kullanmamakla birlikte, ABS ve havayastığı sistemlerinin kabinde yatan hızlanma sensörleri ve minyatür jiroskopların uygun herkesin ulaşabileceği fiyatla maledilmesi düşünülemezdi.

Yeşile Dönüş
Alman Mucitler dizel motorlarına büyük verimlilik kazandırdı
Siemens’ten Professor Hans Meixner ve Dr Randolf Mock araç motorlarında piezo enjeksiyon teknolojisinin nasıl büyük miktarlarda yakıt tasarrufu sağlayarak emisyon oranlarını düşürdüğünü gösterdi. Sanayi kategorisinde Yılın avrupalı mucidi ödülüne aday gösterilen buluşu, otomotiv sektöründe devrime neden olarak ve modern dizel motorlarda bir endüstri standardı haline geldi.


Hans Meixner araştırmalarına 1980′lerde başlamış olmakla birlikte dünya, -yakıt tasarrufunun aniden gazete manşetlerine çıktığı- 1990′ların ortalarına kadar, meslektaşı Randolf Mock ile geliştirdiği bu inovasyona hazır hale gelemedi. Piezo malzemeler (kristaller, seramikler ve polimerler) ile uzun süredir ilgilenen elektronik devi Siemensteki çalışmaları esnasında, bu teknoloji ile dizel motorları daha çevre dostu hale getirmek için uygun zamanın geldiğini düşündü. Piezo anahtar bir elektrik yüküne neredeyse anlık (saniyenin onbinde biri zamanda) yanıt verebilmektedir. Bu, motorlarda kullanıldığında, yakıt akışının daha kati kalibrasyonu ve daha etkin yanması anlamına gelir. Sonuç: daha iyi yakıt ekonomisi, daha düşük emisyon. Piezo anahtar, elektrik akımı uygulandığında genişleyen seramik mazlemeden yapılmaktadır. Benzer bir teknoloji, bilgisayar alanında, piezo kristal yüklendiğinde minik mürekkep damlaları yayan mürekkep püskürtmeli yazıcılarda kullanılmaktadır. Burada fark, yakıt enjeksiyonunda, motor silindirilen yakıt püskürtülmesine izin veren valfin piezo teknolojiyle açılmasıdır.

1980lerde ilk enjeksiyon prototipleri gelecek vadediyordu. Çift gerçekleştirildiğinde yaklaşın %10 yakıt tasarrufu elde edilebiliyordu. 1996ya gelindiğinde ilk test enjektörleri ellerindeydi. dizel motorları için enjeksiyon sistemleri üretimine seri üretim başlatarak ilk avrupalı tedarikçi olmak Siemens VDO’nun sadece 4 yılını aldı. Peugeot 306 dizelin üretime girmesiyle -petrol esaslı rakiplerine göre yakıt verilmiliği ve kullanımı konusunda iyi derece elde etmiştir- bilimadamları yaptıkları işin meyvesini pazarlarda görmüş oldular.

Bugün, piezo teknolojisi neredeyse tüm modern dizel araçlarda kullanılmakta ve sürücülerine %15′e kadar yakıt tasarrufu sağlamaktadır. 2006 sonu itibariyle, siemens tüm dünyada 18 milyon dizel enjektörü ile yaklaşın 5 milyon aracın bu teknolojiyi kullanmasını sağlamıştır. Siemens’e göre sadece dizel müşterileri değil, aynı zamanda benzinli araçlarda bu teknolojinin kullanılması ile %20ye yakın yakıt tasarrufu sağlanacaktır. 2006′da BMW, 335i Twin Turbo 3-litre aracında Siemens VDO’nun piezo direkt enjeksiyonlu benzin teknolojisini kullandı. Yakında benzinli motorlar için bir endüstri standardı haline gelmesi beklenmektedir. Dünyanın iklim değişikliklerini konuştığı bir zamanda Meixner ve Mock’un buluşları hem yakıt tüketiminin düşürülmesi hem de tehlikeli emisyon gazlarının azaltılmasını sağlamıştır. Kısacası, dizel ve benzinli araç motorlarını çevreye daha az zarar verir hale getirdiler.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://bizimsite.catsboard.com
 
17Yılın Avrupalı Mucitleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Faydalı Bilgiler :: MUCİT BULUŞLAR-
Buraya geçin: